Mathesso (Science 21)

Dne 3.9.2024 proběhl podruhé workshop ve spolupráci s Nadací Science 21 vyplněný matematickou hrou na principu pexesa – Mathessem (https://www.mathesso.cz/).

První setkání s ní zažili chlapci těsně před prázdninami, v červnu 2024. Tentokrát jsme zahájili sérii pravidelných setkání nad touto hrou, která hravou a jednoduchou formou provází matematikou od základních principů až po pokročilou aritmetiku. Svou jednoduchostí nadchne i málo zdatné počtáře, a širokou nabídkou pokročilejších úrovní zaujme i ty zkušené. Dokáže pro to zabavit hráče každého věku a ani si nevšimne, kolik se toho při tom naučí.

Pravidelným opakováním tohoto programu nabízíme chlapcům novou formu výuky matematiky. Ta spočívá v aktivování myšlenkových procesů zodpovědných za vznik a rozvoj matematické intuice. Na tuto hru byl převeden celý aritmetický aparát. Jejím hraním se hráčům vytvoří páteřní algoritmický systém zahrnující podvědomou znalost všech čísel, násobení, dělení, mocnin, prvočísel, Fibonnacciho čísel, faktoriálů a všech jejich základních interakcí. Dále se hráči v jejím průběhu učí chápat a používat různé strategie. Bonusem je přínos hry v oblasti soustředění, pozornosti a schopnosti orientace ve velkém souboru nepřehledných informací. Cvičí se také paměť a jemná motorika. Toto vše nám lektoři z Nadace Science 21 pomohou úspěšně zvládnout.